nämndemän

"Nämndemän i Sverige speglar ej befolkningen, inför en pool med sakkunniga eller medborgarplikt."// saxat

"- Med tanke på att domare och nämndemän är personer med hög inkomst, oftast medelålders män, så är unga personer och invandrare särskilt utsatta. Tillhör de dessutom någon subkultur är risken ännu större. Domarna och nämndemännen förstår dem helt enkelt inte, säger Christian Diesen."// saxat


Nu ställer jag mig frågan;  Sittande nämnedemän  representerar inte befolkningen och de är tillsatta av politiska partier .
(dock behöver man inte tillhöra partiet, men måste nomineras av ett. Sker det? Nominera en icke partimedlem? När man kan "tacka" en trotjänare med en så eminent post.)
Var finns diskussionen? Ja, det har skrivits motioner.........hm, motioner ja, i kommunalpolitiken b.l.a.
Ett större ljus borde spridas över denna fråga som ger mig ett mörkt intryck av rättssäkerheten i Sverige, en hel hoper spotlights av den större sorten.


"En annan aspekt som både Torun Lindholm och Christian Diesen tar upp är behovet av att få in personer med annan bakgrund i rättsväsendet. Ett sätt skulle kunna vara att göra om nämndemannasystemet.

- Jag tycker det här med nämndemännen är problematiskt. Att de utan juridisk utbildning ska gå in och döma. I stället borde man ha kompetenta lekmän på olika områden som kunde bromsa och hjälpa domarna, säger Christian Diesen.

Både Christian Diesen och Torun Lindholm tycker det är dags att ta bort systemet med politiskt tillsatta nämndemän eftersom det gör urvalet begränsat. " //saxat

.

Att helt ta bort nämndemanna systemet tycker jag personligen inte är önskvärt, dock borde nomineringarna ske på annat sätt.Involvera de stora  organisationer vi har i detta föreningsvänliga land, RFSL,RFSU,Verdandi,Riksidrottsförbundet,JCI,SCA,Hem & Skola TUF(turkiska ungdomsförbundet) etc  etc, Jag tror de skulle kunna skaka fram en och annan passande nämndeman.

Möjligheten att själv kunna söka till nämndeman och sedan genomgå en typ av prövning och utbildning borde också tänkas över.Att som idag behöva affiliera sig med ett politiskt parti är absurt.

Man får dock akta sig för att skapa ett gäng kvasijurister.

En större debatt än den som idag sker är önskvärt!! Hur står det till med denna vetskap, vetskapen om hur detta fungerar? Jag har inga minnen av att detta togs upp under min skolgång...........att de finns ,ja, men inte hur de tillsätts.(men det var ju i och för sig ett tag sen)

Ett större mediatryck på denna fråga vore bra.



RSS 2.0